Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pákistán - islámská federativní republika

Pákistán je islámská federativní republika ležící v jižní Asii. Pákistán je druhou nejlidnatější muslimskou zemí na světě. Vlastní jaderné zbraně a je členskou zemí Commonwealthu. Hlavním městem je Islámbád, nejdelší řekou je Indus a nalezneme zde savany, pouště a polopouště.

Khyberský průsmyk je pás hor spojující Pákistán s Afghánistánem. V minulosti byl vždy důležitou obchodní stezkou mezi centrální a jižní Asií a strategickou vojenskou oblastí.

Islámábád je hlavní město Pákistánu a centrum federálního teritoria Islámbád. Nachází se na plošina Potohar v severovýchodní části země. Péšávar je hlavní administrativní centrum pro Federálně spravované kmenové území Pákistánu. Samotný pojem Péšávar pochází z perštiny a znamená doslova „vysoká pevnost“. Území, na kterém se město nachází, má za sebou dlouhou a pestrou minulost, během které bylo obsazeno Peršany, Durany, Řeky, Maurijci i Mughaly, Sikhy a Brity.

Takšašíla (někdy též Taksila) je důležitá archeologická lokalita v Pákistánu, kde se nachází pozůstatky stejnojmenného gandhárského města. Od 6. století př. n. l. až do 5. století zde bylo důležité centrum hinduistické a buddhistické vzdělanosti. V roce 1980 byla tato lokalita přiřazena ke světovému dědictví UNESCO.

Harappa je město v Pandžábu, severovýchodním Pákistanu. S městem je spojena mystická kultura starověkého světa Harappan, která existovala podél řeky Indus v dnešním Pákistánu a Indii. Tato kultura byla objevena ve 20. letech 20. století při vykopávkách u Mohendžodára a Harappy.

Mohendžodáro je nejzachovalejší město civilizace poříčí Indu, které bylo vykopáno v roce 1921. Pravoúhlé ulice dokazují urbanistické plánování, zachovala se kanalizace, což svědčí o vysokém stupni hygieny. Domy byly z pálených cihel. Indické písmo na nalezených pečetidlech dosud nebylo rozluštěno.

Takht-i-Bhai je známý a zachovalý buddhistický klášter, který se nachází na skalním hřebeni v Pákistánu. V překladu název znamená „Trůn na vodě“ nebo „Vodní trůn“, protože tento klášter byl vystavěn na svahu, z něhož vytékal pramen. Jeho zříceniny byly zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Šankardara je obrovská stúpa z druhého století nacházející se v Pákistánu. Je zázrakem, že v této konzervativní muslimské oblasti přežila tak dobře zachovaná. O 2 km dále je ve skále nad cestou vytesána socha Buddhy, tzv. Ghaligai Buddha.

Butkara je důležitá buddhistická svatyně v oblasti Swát v Pákistánu. Pravděpodobně byla vystavěna maurským císařem Ashokou, ale je všeobecně datována do 2. stol. př. Kristem. Stúpa byla vykopána italskou archeologickou misí vedenou v roce 1955.

Karákoram je druhé nejvyšší pohoří na světě – dosahuje výšky 8 611 m (K2). Rozkládá se v pákistánském Kašmíru, Indii a Číně na ploše asi 90 tisíc km2. Táhne se 500 km dlouhým obloukem severně od horního toku Indu rovnoběžně s Himalájí a představuje spojení Himaláje s Pamírem a Kchun-lunem. Je součástí alpinsko-himalájské soustavy.

Čilas je konzervativní městečko v Pákistánu, kde hlavní zajímavostí jsou starodávné nápisy na skalách, které najdete na mnoha místech v okolí Čilasu. Kresby a nápisy zde zanechali jak dávní zdejší obyvatelé, tak dobyvatelé a cestovatelé, kteří tudy procházeli. Pevnost v Chilasu je dnes policejní stanicí. Pevnost a bazar (centrum města) jsou asi 3 km Karakoram Highway.

Kvéta zaujme svou středověkou a koloniální architekturou a zajímavým mixem různých etnik. Na rozsáhlých pláních mezi Quettou a horami, které ji obklopují, se pěstuje spousta ovoce.

Láhaur neboli „město zahrad“ je kontrastní město s úžasnou mogulskou architekturou na jedné straně a jedním z nejšpinavějších Starých měst v Asii na straně druhé. Nachází se v silně zalidněné provincii Pandžáb – „Pětiříčí“. Dnes je 5milionový Láhaur po Karáčí druhým největším městem země.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 4 210 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko